Голосование




влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:



Олексій Мась: «Інфостор» — це був некомерційний проект

25 декабря 2008
Майже три тижні тому правоохоронні органи штурмом вилучили сервери найбільшого українського файлообмінного інтернет-ресурсу infostore.org, звинувативши його в розповсюдженні дитячої порнографії. Завдяки «Інфостору» мільйони користувачів мали змогу безплатно скачувати практично будь-яку аудіо- та відеоінформацію.

Проте не піратство стало приводом нальоту — в такий спосіб МВС бореться з викрадачами неповнолітніх. Хоча сам «Інфостор» — це сервіс, завдяки якому будь-хто може зберігати будь-які файли і ділитися ними з іншими людьми, тобто портал був посередником між глядачами і злодіями-фільммейкерами.

Порно — десята, якщо не сота частина того, що можна було знайти на ресурсі. Кілька тисяч юзерів раптом втратили щастя регулярно підживлюватися музикою на «Інфосторі». Тому ми вирішили поцікавитися у засновника порталу Олексія Мася, що буде далі та що насправді є тепер.

— Як настрій?
— Ліпшого настрою, аніж в останній тиждень, у мене не було за все моє життя.

— Чому? Тому що «Інфостор» тепер став ще популярнішим?
— Ні. Я понад усе люблю спілкування з людьми. А тут така ситуація склалася, що до мене прийшли багато цікавих людей і запропонували свою допомогу. Навіть представники Комуністичної партії були і сказали: «Ми вам допоможемо». Було приємно. Ми зазвичай з підозрою ставимося до комуністів, а тут несподівано приємні люди. Такі собі «нові» комуністи. Я побував на телеканалах і радіостанціях — усі за нас, за свободу.

— Надія на перемогу є?
— Звісно. Гадаю, ми відновимо ресурс. Навіть упевненість є. Можливо, нам доведеться щось змінити, але загалом усе залишиться.

— Назву змінити?
— Ні, ну що ти, назва, здається, чудова.

— Тобто сам факт існування «Інфостору» не є криміналом?
— Власне, жодного звинувачення нам не висунули. У нас вилучили сервери в рамках слідчого експерименту з пошуку трьох користувачів. Тобто Міністерство внутрішніх справ звинувачує їх, можливо, навіть справедливо, в тому, що викладали і розповсюджували через «Інфостор» порнографію. Причому йдеться не про звичайне порно, а про дитяче — якісь три педофіли.

Влітку МВС дало нам запит на інформацію щодо 105 підозрюваних користувачів. Це логічно — у нас є інформація, і ми готові допомогти, адже мова про викрадання людей. І ось із тих підозрюваних спливли троє. У нас немає офісу. «Інфостор» — це сукупність програмного забезпечення, провайдерів і хостингових компаній, що надають нам «залізо», де ми зберігаємо інформацію. Півтора мільйона активних користувачів. Кожен із них створив на «Інфосторі» свою сторіночку, на якій викладає інформацію. Це ж половина Києва. Проконтролювати їхні дії в реальному часі й дати порушникам по руках палицею — просто нереально. Для того є відповідні органи, і ми готові відпрацьовувати їхні запити на інформацію.

— Навіщо тоді усі ці «маски-шоу»?
— Це дані неперевірені, так би мовити, з третіх рук. Луценко сказав у міністерстві, мовляв, товариші, або ви щось робите, або, нині криза, голодуватимете. Насправді, може, просто поквапилися, не розібралися.

— Дитяча порнографія — це єдине звинувачення? Адже багато хто з «Інфостору» безплатно скачував музику і фільми.
— Щодо музики і фільмів претензій не пред’являли. До того ж, багато музики, наприклад, розмістили самі групи. Особисто я знаю десяток невеликих колективів, котрі поставили на ресурсі свої альбоми.

— А решта 1 499 990 користувачів?
— Ми ж комунікабельні. Спілкувалися з Motion Picture Association (MPA) — міжнародною асоціацією боротьби з кінопіратством. До нас приїжджав їхній «антипіратський» директор, розмовляли з ним на тему взаємного врегулювання. Їм теж тяжко контролювати півтора мільйона користувачів. До того ж, за кордоном на «Інфосторі» доступні тільки фотографії. Тому заяви МВС, що з нашого ресурсу викачували відеопродукцію порнографічного характеру мільйони зарубіжних користувачів,— це повний нонсенс, адже вони по суті не можуть користуватися нашим сервісом. Він зав’язаний в Україні.

— Чув думку, нібито все це добре спланована рекламна акція, аби ще більше пропіарити «Інфостор».
— Насправді, так. Міліціонери якось казали мені: «Ви що, спеціально все це зробили? Підставили нас чи що?» Хоча ми нічого такого не планували. Ми ж добрі й хороші.

— Ти чимось, окрім «Інфостору», займаєшся?
— Звісно. «Інфостор» — це взагалі був некомерційний проект, тобто не можна сказати, що я гроші втратив через те, що його тимчасово закрили.

— Тобто він грошей не приносив?
— Навіть youtube.com досі збитковий, хоча де youtube, а де ми? Причому на youtube можна викладати тільки короткі ролики, а в нас — фільми, повністю. Деякі з них викладали для безплатного скачування легально. Ось, наприклад, самі творці порнофільму «Юля» відкрили собі сторінку на «Інфосторі», розмістили на ній своє кіно і зробили так, щоб за запитом «Юля» у всіх новинах спливало посилання на нього. Я б не сказав, що він дуже проти Юлі — просто смішний, безглуздий фільм, знятий, між іншим, депутатом Держдуми. Тобто можна сказати, що депутат або його люди зняли цей фільм і рекламували його, даючи посилання на «Інфостор». Що стосується грошей, то ми працюємо на перспективу.

— Кажуть, з’явилося багато анекдотів щодо ситуації з «Інфостором». Знаєш хоч один?
— Звісно. У МВС був слабкий інтернет-канал, тому вони вирішили забрати собі «Інфостор», щоб уже не потрібно було викачувати порнографію. Або ось: — Як боротися з двома порнушниками? — Підірвати хмарочос, де вони живуть.


Тимур Баша, «Хрещатик»

Источник: Телекритика

2827

blog comments powered by Disqus

Интернет


Последние Популярные Коментируют

Темы форума