Голосование




влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:



День Незалежності-2014 у телеефірі: спецпроекти на більшості каналів

22 августа 2014

Більшість із загальнонаціональних каналів адаптували свої ефіри 24 серпня до Дня Незалежності. Кожен зі своїм баченням того, що потрібно глядачеві, кожен із розумінням того, що це дійсно потрібно.

Кожен загальнонаціональний телеканал має власне бачення цьогорічного ефірного наповнення 24 серпня. Ясно одне - в порівнянні з минулим роком кількість проектів, підготовлених телевізійниками спеціально до Дня Незалежності, істотно збільшилась. Серед каналів, з програмою яких ознайомилася «Телекритика», спецпроекти до святкування Незалежності підготували Перший національний, «1+1», ICTV, «Інтер», «Україна», «Київ», НТН, 5 канал та канал «24». Новий канал вирішив обмежитися прем'єрним показом українських стрічок «Тіні незабутих предків» та «Синевир», що, втім, теж знаково, а от СТБ - лише традиційними шоу, що входять у програму вихідного дня.

Перший національний

На Першому національному врахували минулорічні недоопрацювання колишнього керівництва, яке виділило на висвітлення головного свята країни мізерну кількість часу. Цьогоріч святкування Дня Незалежності на Першому національному розпочнеться о 09:50 із трансляції параду, що відбудеться у Києві, та параду воєнно-морських сил України в Одесі. Також журналісти каналу планують робити включення з вільних міст України, аби показати святкування Дня Незалежності в регіонах.

Серед спецпроектів Першого національного, що стартують в ефірі 24 серпня, - програма «Народжені незалежними», присвячена молодим патріотам України, та спеціальний випуск дитячого проекту «Хочу бути», в якому лялькарка Олеся Теліженко буде навчати юних ведучих створювати ляльки-мотанки. Дитяча аудиторія каналу також зможе побачити відреставрований студією «Укранімафільм» мультфільм «Пригоди трьох козаків».

Окрім того, Перший національний підготував власну інтерпретацію подання в ефір гімну України - 24 серпня глядачі почують його в виконанні урядовців у парламенті, спортсменів на п'єдесталі, дітей у школах та інших людей, які робитимуть це «синхронно» завдяки нарізці кадрів.

До Дня Незалежності приурочений і анімаційний проект Першого національного «Моя країна», прем'єрний випуск якого стартує в ефірі 23 серпня.

«1+1»

На «1+1» вирішили концентрувати увагу глядачів на розважальній складовій свята. Об 11:40 на каналі відбудеться прем'єра чотирьохсерійного україномовного мультсеріалу «Пригоди Котигорошка та його друзів» - низки кумедних історій про героя українських казок, створених все тією ж студією «Укранімафільм». 24 серпня глядачі каналу побачать одразу всі чотири серії «Пригод Котигорошка».

Денний ефір «1+1» вирішив традиційно заповнити розважальними шоу власного виробництва - «Міняю жінку» та «Розсміши коміка». Увечері ж, після випуску ТСН, о 21:30 на каналі відбудеться пряма трансляція концерту гурту «Океану Ельзи» зі Львова в рамках проекту «День Незалежності з «Океаном Ельзи». До формування трек-листа концерту долучилися й глядачі «1+1» - зробити це можна було шляхом голосування, що стартувало 1 серпня на сайті каналу.

Окрім того, «1+1» також повідомив, що покаже кадри патріотичних флешмобів, присвячених Дню Незалежності України. Ймовірно, це буде зроблено в підсумковому випуску ТСН.

ICTV 

24 серпня в ефірі ICTV - одразу три спецпроекти власного виробництва каналу: «Революція гідності», «На передовій» та прем'єра футуристичного проекту «Україна 2041». 

«На передовій» (16:40) - це спецпроект про перебіг і особливості проведення АТО в Донбасі. У документально-публіцистичному фільмі власного виробництва «Революція гідності» про події останніх місяців в Україні розмірковують предстоятелі УГКЦ Святослав Шевчук і УПЦ (КП) Філарет, Ніна Матвієнко, Мирон Маркевич, Оксана Забужко та інші відомі українці. Стрічка вийде в ефір каналу о 17:50.

Фільмом, який опиниться в прайм-таймі ICTV о 20:25 після випуску новин, стане футуристичний документальний проект «Україна 2041». Свої припущення стосовно життя України за 50 років її незалежності висловлять політологи Андрій Єрмолаєв і Вадим Карасьов, економіст Валерій Геєць, демограф Елла Лібанова, письменники і видавці Дмитро та Віталій Капранови й багато інших відомих українців.

Також ICTV в День Незалежності пропонує глядачам цілу низку фільмів українського виробництва - як художніх, так і документальних. О 09:29 в ефір каналу вийде біографічна стрічка «Іван Сила» про життя атлета та силача Івана Фірцака, що здобув визнання в Європі й Америці. Одразу ж після цього, об 11:15, ICTV покаже фільм «Той, Хто Пройшов Крізь Вогонь», що розповідає про ще одного легендарного українця - льотчика, який після Другої світової війни потрапив до Канади й став вождем тамтешнього індіанського племені. Повтор стрічки відбудеться 25 серпня в 00:36.

"Інтер"

До Дня Незалежності «Інтер» підготував низку власних спеціальних форматів - 22 серпня в ефірі стартує проект для міжпрограмного ефіру «Слова народжених в Україні» та відбудеться спецвипуск програми «Ранок з "Інтером"».

Спеціальні випуски програми «Ранку з "Інтером"», які виходитимуть з 22 серпня о 07:10, будуть присвячені людям і подіям, що ними може пишатися країна - наприклад, винайдення кіноапарату інженером із Одеси Йосипом Тимченком, який не встиг запатентувати свою розробку до братів Люм'єр.  Крім того, в ранковому шоу розповідатиметься про шістьох Нобелівських лауреатів із українським корінням, а також про юних українських чемпіонів у різних видах спорту.

Спецпроект «Інтера» для міжпрограмного ефіру «Слова народжених в Україні» виконаний у вигляді роликів із цитатами видатних українців - Миколи Гоголя, Михайла Булгакова, Тараса Шевченка, Василя Стуса, Павла Загребельного та Олександра Вертинського.

Щодо 24 серпня, то в цей день на «Інтері» вийдуть два документальні фільми. Перший з них - «Богдан Ступка. Забудьте слово "смерть"» - транслюватиметься о 08:20 із повтором о 03:00. Стрічка здобула телевізійну премію «Телетріумф-2013» у номінації «Телевізійний документальний фільм/цикл». За сюжетом, це біографія Ступки, яку актор переповідає в ексклюзивному інтерв'ю, записаному за декілька років до його смерті. Друга стрічка, яку покаже «Інтер», - «Квітка. Голос в єдиному екземплярі» - присвячена пам'яті американської співачки українського походження Квітки Цісик. Глядачі побачать її об 11:00.

Також о 20.55 в неділю на «Інтері» вийде остання екранізація повісті Миколи Гоголя «Вій», касові збори якої в прокаті склали 40 мільйонів гривень. Всі три стрічки є продукцією власного виробництва каналу.

«Україна»

24 серпня о 07:15 у прямому ефірі каналу «Україна» вийде спеціальний випуск програми «Ранок з Україною». У ньому глядачі побачать одразу декілька сюжетів про життя українців у зоні АТО, а також зворушливу історію кохання дівчини-волонтера та солдата. В програмі вийде сюжет про бельгійця, котрий шиє та надсилає до зони АТО бронежилети для українських військових. В ефірі прозвучать і привітання з Днем Незалежності від ведучих програми «Ранок з Україною» -Тали Калатай, Ольги Бутко, Ільяса Сахтара, Вячеслава Соломки та Юлії Савостіної.

О 19:55 в ефірі телеканалу вийде випуск спеціального проекту «События недели. Спецрепортаж»: «Карачун. Звільнення Слов'янська». Автором випуску є кореспондент каналу «Україна» Андрій Кузаков, який провів тиждень із 95-ю Житомирською аеромобільною бригадою і увійшов з військовими у звільнений Слов'янськ. Знімальна група проекту також побувала на місцях боїв на горі Карачун, яка довгий час була однією з гарячих точок в зоні АТО.

Із 18 серпня на телеканалі «Україна» також транслюється міжпрограмний відеоролик «Свічка», приурочений до святкування Незалежності. На початку ролика на екрані з'являється свічка, схожа на поминальну, й лише після віддалення камери стає зрозуміло, що вона стоїть на святковому торті на честь Дня Незалежності. Таким чином творці відео прагнули показати, що, святкуючи двадцять третю річницю Незалежності, українці повинні пам'ятати ціну, якою її здобули.

«Київ»

24 серпня канал «Київ» проводитиме святковий 11-годиний телевізійний марафон «Моя Україна», який стартуватиме об 11:00 по завершенні прямої трансляції військового параду в столиці. На початку кожної ефірної години ведучі Ростислав Сухачов та Олекса Кібкало разом із командою «Столичних Телевізійних Новин» розповідатимуть, як святкують день народження України в Києві та інших містах. Згодом у гості до телеведучих Лейли Мамедової, Ірини Главацької, Сергія Дойка та Наталі Денисенко завітатимуть політики, науковці, економісти, історики, громадські діячі тощо. Традиційно, всі бажаючі матимуть змогу особисто долучитися до обговорень за номером прямого ефіру 223 09 71.

5 канал

5 канал розпочне ранок 24 серпня телемарафоном «Україна. Виборюючи незалежність» - із 07:00 в ефір виходитимуть тематичні сюжети та прямі включення з різних точок України. Окрім цього, канал транслюватиме урочистості з нагоди свята за участі Президента України Петра Порошенка. Починаючи з 16:00, випуски новин чергуватимуться з інтерв'ю з відомими особистостями.

О 22:15 в ефірі 5 каналу відбудеться прем'єра авторського проекту Христини Бондаренко «Україна. Вижити у вогні». Перша серія програми буде присвячена складнощам життя сімей із дітьми в східних районах України, де відбувалися або досі тривають бойові дії.

Канал «24»

Протягом усього дня 24 серпня на телеканалі «24» триватиме спеціальний ефір «Незалежність. Становлення». Проект є результатом праці журналістів каналу, які протягом місяця зустрічалися з громадськими діячами, волонтерами, співаками, спортсменами та людьми з активною життєвою позицією й просили їх поділитися своїм розумінням становлення незалежної України. Також телеканал «24» транслюватиме парад та даватиме прямі включення з урочистих заходів у Києві та регіонах.

До Дня Незалежності канал започаткував всеукраїнську акцію «Все буде добре», долучитися до якої глядачі можуть розмістивши свої фотографії у соцмережах і позначивши їх хештегом ‪#‎ВсеБудеДобре. Інформація від найактивніших учасників акції з'явиться в ефірі каналу «24» у святкову неділю.

 «Еспресо TV»

 24 серпня телеканал «Еспресо» працюватиме в режимі повноцінного інформаційного дня. Зранку в ефірі відбуватиметься трансляція військового параду на Хрещатику з власними включеннями кореспондентів каналу з центральних вулиць столиці. Ведучими інформаційного телеекспресу дня стануть Наталя Лятуринська, Євген Сердюк, Єгор Чечеринда, Артем Шевченко, Микола Вересень та Василь Зима.

У денному ефірі «Еспресо TV» планує показати короткі репортажі й включення з різних міст України та світу, де українці відзначатимуть свято Незалежності. Особливу увагу планується приділити включенням зі звільнених українських територій у Луганській і Донецькій областях. 

Також на телеканалі «Еспресо» у День Незалежності України 24-го серпня відбудеться прем'єра гала-концеру гурту «Піккардійська терціїя з нагоди його 20-річчя. Святковий концерт, в якому також взяли участь Тарас Чубай, Руслана Лижичко, Марія Бурмака, «Танок на Майдані Конго», Лілія Ваврин, Павло Табаков, Павло Гудімов, які виконали найкращі пісні «Піккардійської терції» різних часів., розпочнеться о 20.00. Режисер-постановник - Михайло Крупієвський.

НТН

 24 серпня НТН покаже три документальні стрічки про знакові події для України. З самого ранку, о 7:50, на каналі вийде спецпроект про духовну реліквію «Пересопницьке євангеліє», на якій під час інавгурації дають присягу Президенти України. Окрім розповіді про історію книги, глядачі дізнаються й про тонкощі підготовки до процесу інавгурації.

О 12:00 в ефірі каналу вийде проект «Останній день СРСР», заснований на ексклюзивних фактах Біловезьких угод, які вперше були розсекречені в цьому році КДБ. З 16:50 на НТН відбудеться показ першої частини трилогії «Україна 2014» - «Переселенці». Дві інші серії під назвами «Добровольці» та «Волонтери» глядачі каналу побачать в інші дні.

 В основі фільму показані реальні історії вимушених переселенців в Україні. Завдяки їхнім історіям автори проекту намагаються зруйнувати соціальні стереотипи про статус постраждалих людей, які нав'язували українцям роками. 

Новий канал

 Новий канал вирішив приділити більшу частину ефірного часу 24 серпня мультфільмам та серіалу «Вороніни». Втім, знайдеться в ефірі й місце для українського кіно - надвечір на Новому відбудуться телепрем'єри двох сучасних українських фільмів-фентезі. О 20:40 канал покаже молодіжний містичний трилер «Тіні незабутих предків» режисера Любомира Левицького, а о 22:40 - фільм жахів «Синевир», знятий Оляксандром та В'ячеславом Альошечкіними. Події в обох стрічках розгортаються в Карпатах, а головні ролі виконують українські актори.

СТБ

 Недільний ефір телеканал СТБ вирішив традиційно присвятити шоу власного виробництва та російським кінофільмам. О 09:00 глядачі побачать новий випуск програми «Все буде смачно!», за годину - «Караоке на Майдані». О 16:05 в ефірі каналу вийде епізод нового сезону шоу «Х-Фактор», а о 19:00 та 20:40 «Битва екстрасенсів» та «Один за всіх» відповідно.

 «Телекритика» звернулася до прес-служби СТБ із запитанням, чи буде тематика недільних шоу приурочена до святкування Дня Незалежності, проте не одержала відповіді.

М1

 В ефірі музичного каналу М1 у День Незалежності транслюватимуться відеокліпи лише українських виконавців:  Каті Chilly,  Руслани, Марії Бурмаки, гуртів «Тартак», «ВВ» та «Крихітка». Канал також обіцяє показати глядачам кліпи «Под дождем» гурту Green Grеy, «Варто чи ні»  Олександра Пономарьова і «Танець душ» Юлії Лорд.

О 21:30 в ефірі М1 вийде проект «Tvій Формат. "Океан Ельзи"» - живий акустичний концерт, який було записано в студії телеканалу в 2002 році. В 2004 році проект здобув телевізійну нагороду «Телетріумф» як найкраща розважальна програма, а звук, записаний під час його зйомки, було покладено в основу альбому гурту «Океан Ельзи».

Источник: Телекритика

501

blog comments powered by Disqus

На телеэкране


Последние Популярные Коментируют

Темы форума