Голосование




влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:



«Мы будем обжаловать решение в суде». Авторы сериала «Бомба» ответили Госкино

02 декабря 2016

Как я рассказывала вам вчера, на заседании Экспертной комиссии по вопросам распространения и демонстрации фильмов (прокатной) Госкино приняло решение отказать телесериалу «Бомба» в выдаче прокатного свидетельства на основе оценок экспертов. Но не каждый эксперт привык держать ответ за свои оценки в судебном порядке, а ситуация развивается именно в этом направлении.

Компания Star Media, которая занималась производством сериала «Бомба», уже обжаловала первый отказ Госкино в судебном порядке, и собирается продолжить борьбу за права своего творения с помощью системы правосудия. Сегодня я получила от пресс-службы Star Media официальный комментарий:

«Перший етап спору навколо серіалу Бомба пройшов для нас наполовину успішно, Суд апеляційної інстанції зобов’язав Держкіно провести розгляд нашої заяви на отримання прокатного посвідчення та видати належним чином оформлене рішення. Розгляд серіалу Бомба експертною комісією проводився в порядку виконання цього судового рішення. І ми сподіваємося, що нарешті рішення Держкіно буде оформлене належним чином – у вигляді наказу, що дозволить нам захистити свої права, і дасть змогу в повному обсязі його оскаржити. Варто зауважити, що з цією проблемою зіштовхуються абсолютно всі, хто постраждав від рішень щодо заборон фільмів, які не ґрунтуються на букві закону.

Що стосується вчорашнього розгляду експертною комісією: зайвий раз ми зрозуміли, що експертна комісія, яка взагалі то сформована для інших потреб, у більшій кількості свого складу не здатна розглядати такі питання як оцінка пропаганди в фільмі – пропаганди, яка має стати причиною заборони всього твору мистецтва. Так, серед експертів все ж є професіонали, які відповідально та з уважністю ставляться до таких складних і потребуючих всебічного розуміння питань, їх думка виважена та обґрунтована. Але таких, нажаль, - меншість. Ми повинні зауважити, що вчора спостерігали не дуже оптимістичні тенденції – були такі приклади оцінки експертами: бачать окремі, вирвані з контексту епізоди і за ними роблять висновки про весь фільм, а загалом їх місце і суть у фільмі не оцінюють, так само як і не оцінюють весь фільм у цілому. Також деякі з експертів взагалі мислять гаслами, які сам пан Іллєнко зауважив як цензурні. Такі результати експертизи ми обов’язково будемо оспорювати в суді, тому що на 100% впевнені в своїй правоті та при обговоренні з експертами сьогодні лише в цьому пересвідчилися.

За останні півтори роки за фактом такої кількості заборон експертна комісія перетворилася на цензурний орган. Тепер ми побачили роботу деяких експертів на власні очі і, нажаль, пересвідчилися в цьому й на практиці. У жодній цивілізованій країні світу немає такого механізму як дозвіл на вихід твору в світ. Є зобов’язання – є відповідальність, а не цензура.

Головною лінією фільму є зламані долі молодих героїв, взаємовідносини між людьми, проілюстрована тяжка людська історія на фоні та в умовах історичних реалій. Ось про що фільм насправді. Це історія хлопця, який (до речі, не прагнучи цього) був задіяний в операції, яку розробляло і втілювало розвідувальне управління при Генштабі Червоної Армії. Ця структура не віднесена до радянських органів державної безпеки, і це не може слугувати причиною для заборони фільму. Берія ж в цьому фільмі є, але лінія його другорядна, не створює сюжету, і він задіяний виключно в зв’язку із кураторством над розробкою атомної бомби, зображений як маніпулятор людьми, обставинами. Негативні наслідки, які настають у житті інших людей, не мають для Берії жодного значення. А представники органів НКВС у фільмі показані як нелюди.

Для заборони фільму можуть бути використані в якості підстав виключно ті обставини, що перераховані у ст. 15-1 Закону України «Про кінематографію». Вони виписані цілковито зрозуміло і не потребують двозначних тлумачень. Щодо серіалу Бомба вказані обставини не просто відсутні, а навпаки – у фільмі показана доля людей, перемелена цим жахливим режимом. Недарма світова прем’єра цього фільму пройшла в Литві, а зовсім згодом – і в решті країн Балтії, які відомі своїм ставленням до радянського режиму. І ми впевнені, що зовсім скоро український глядач зможе нарешті побачити цю нелегку історію звичайних людей у важкі часи».

Надеюсь, эксперты Прокатной комиссии готовы ответить продюсерам с такой же решительностью.

По материалам пресс-службы Star Media

Источник: mediananny.com

1608

blog comments powered by Disqus

На телеэкране


Последние Популярные Коментируют

Темы форума