Голосование




влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:



Нацрада оштрафувала СТБ на 1,6 млн грн за показ недитячих програм у дитячий час

09 марта 2017

9 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оштрафувати телеканал СТБ на 1 млн 654 тис. 688 грн (10% ліцензійного збору) за повторне протягом року порушення – показ програм, що можуть завдати шкоди дітям, у не передбачений для цього час.

Нацрада констатувала порушення телеканалом СТБ вимог:

  • абзацу 8 частини 2 статті 6 (заборонена трансляція програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися);
  • частини 5 статті 28 (заборонено розповсюджувати програми і передачі, трансляція яких не допускається згідно з вимогами частини другої статті 6 цього Закону, а також програми, здатні впливати на нормальний фізичний, розумовий або моральний розвиток дітей та юнацтва, і програми, що містять сцени, які викликають жах, сцени вбивства, насилля (фізичного чи психологічного), сцени, звернені до сексуальних інстинктів;
  • частини 2 статті 62 закону «Про телебачення і радіомовлення» (заборонено розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом).

Штраф застосовано через неусунення телеканалом СТБ порушень протягом року після оголошення 28 липня 2016 року попередження.

Повторні порушення Нацрада виявила в такому контенті каналу:

  • анонс програми «МастерШеф» від 5 жовтня, у якому демонструвався непристойний жест (піднятий догори середній палець) і лунала фраза: «Я вам глотки поперегризаю»;
  • анонс програми «Один за всіх» від 7 жовтня і сам випуск програми «Один за всіх» від 9 жовтня, у якому обговорювалося питання статевих зносин батька з коханкою;
  • випуск програми «Хата на тата» від 7 листопада, у якому малолітня дитина купує горілку для батька, дитина п’є прозору рідину з дорослими чоловіками, батьком пропонує синові покурити;
  • випуск програми «Битва екстрасенсів» від 13 листопада, у якому є сцени насильства і жорсткості: екстрасенси «розслідують» убивство дівчини, в якої виколоті очі та відрізані пальці, у програмі є відтворення подій, кадри крові та понівеченого тіла.

У своєму рішення Нацрада врахувала, в тому числі, висновок Незалежної медійної ради, що трансляція телеканалом СТБ окремих випусків передач «Один за всіх», «Битва екстрасенсів» та «Хата на тата», а також анонсів передач «МастерШеф» та «Один за всіх» порушує заборону трансляції передач, шкідливих для здоров’я дитини, в часовому проміжку з 6:00 по 23:00. Також Нацрада врахувала рішення Громадської ради при Нацраді, експертні висновки Асоціації психологів України та Інституту соціальної та політичної психології та лист Жіночого консорціуму України – усі вони тою чи іншою мірою підтвердили, що контент каналу СТБ може завдати шкоди дітям.

Керівництво телеканалу СТБ вважає, що канал не порушував законодавства. СТБ передав Нацраді отриманий ним висновок мистецтвознавчої та психологічної судової експертизи від вінницького підрозділу інституту судової експертизи при МВС. На думку судового експерта, межі впливу контенту на людей дуже розмиті, а тому дуже важко визначити ступінь впливу контенту СТБ на дітей.

«Отримавши цей висновок, ми в межах саморегулювання розробили правила захисту неповнолітніх під час показу телевізійного контенту, які передамо Нацраді, – повідомив генеральний директор СТБ Володимир Бородянський. – Ми розділили весь контент на дві частини: шкідливий (необґрунтований показ насильства і порнографія), показ якого однозначно заборонений, і той, що може негативно вплинути на неповнолітніх. Останній ми пропонуємо розділити за принципами кіно та серіалів на загальну аудиторію, аудиторію з індексами 12”, “16” і “18”».

Представники телеканалу закликали Нацраду взяти до уваги проведену каналом роботу із саморегулювання, а також врахувати результати судової експертизи. Також вони намагалися довести членам Нацради, що канал не порушив вимог закону, які нечітко сформульовані, а отже, регулятор не має права їх тлумачити на власний розсуд.

Проте члени Нацради більшістю голосів вирішили, що канал допустив повторні порушення закону, а тому має отримати санкцію у вигляді штрафу. За це рішення проголосували п’ятеро із семи членів Нацради: Юрій Артеменко, Ольга Герасим’юк, Уляна Фещук, Сергій Костинський і Валентин Коваль. Утрималися від призначення СТБ штрафу Олександр Ільяшенко та Олег Черниш.

Нагадаємо, 28 липня 2016 року Нацрада оголосила попередження телеканалу СТБ за показ у денному ефірі програм і їхніх анонсів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей і підлітків. Мова йшла про анонси і випуски програм «Детектор брехні», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Слідство ведуть екстрасенси», «Я соромлюся свого тіла», «Битва екстрасенсів».

22 грудня 2016 року Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу СТБ через продовження показу ним у денний час і в прайм-тайм контенту, що може завдати шкоди дітям.

Раніше, в грудні 2015 року, Нацрада пожаліла СТБ й не оголосила йому попередження за скандальний випуск ток-шоу «Один за всіх», у якому 14-річна та 10-річна сестри розповідають подробиці розбещення своїм батьком. Але тоді Нацрада зобов’язала канал привести діяльність у відповідність до законодавства і поставила на постійний моніторинг програми «Детектор брехні», «Я соромлюсь свого тіла», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Врятуйте нашу сім’ю», «Один за всіх», «МастерШеф» і «Слідство ведуть екстрасенси».

Після цього СТБ у програмах про сексуальне насильство над дітьми почав закривати обличчя дітей і приховувати їхні імена. Але цього, на думку Нацради, недостатньо для дотримання вимог законодавства про захист дітей від шкідливого контенту.

Источник: detector.media

1493

blog comments powered by Disqus

Телевидение


Последние Популярные Коментируют

Темы форума