Голосование




влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:



Шмигаль не готовий підвищити бюджет НСТУ до мінімально-життєздатного рівня

30 марта 2020
Кабінет Міністрів виділяє на фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ, Суспільне) 1,2 млрд. грн і вважає, що запропоновані зміни не мають бути суттєво відчутними для Суспільного. Про тому голова правління НСТУ Зураб Аласанія зазначив, що з телерадіокомпанії хочуть стягнути борг держави перед «Євроньюз» і тоді залишиться не обіцяні урядом 1,2 млрд, а 0,86 млрд. Секретар наглядової ради НСТУ Вадим Міський наголосив, що такі бюджетні зміни стануть смертельними для НСТУ.

Подписывайтесь на каналы и сообщества портала PROTV.UA :

Телеграм-канал - https://t.me/protv_ua

Youtube-канал - https://tinyurl.com/y5nf4ymr

Группа в Фейсбук - https://tinyurl.com/y6dnunnb

Александр Глущенко: Спутниковое ТВ – как хобби - https://goo.gl/xy1NTJ

Более подробно обсуждаем прием и телеканалы на форуме ПроТВ - https://goo.gl/tcXoBx

Про зміни у держбюджет, які стосуватимуться урізання фінансування НСТУ  прем‘єр-міністр Денис Шмигаль написав у Telegram.

«Повністю поділяю твердження, що діяльність суспільного мовлення є особливо важливим у кризові часи. Саме тому на фінансування НСТУ уряд виділяє 1,2 млрд гривень, що більше, ніж було передбачено у 2019 році. Цьогоріч уже скасовані Євробачення та Олімпійські ігри, на які в бюджет закладалися додаткові кошти. Тому запропоновані зміни не мають бути суттєво відчутними для Суспільного», – зазначив він.

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія відреагував на заяву Дениса Шмигаля у фейсбуку.

На його думку четвертий прем‘єр-міністр не чує про борг держави перед компанією «Євроньюз».

«Почуйте же нарешті:рахунки арештовано. Борг, нагадаю, 10,5 млн евро плюс 1,06 млн евро - на користь Виконавчої Служби України. Разом - 11,5 млн евро.

І вони є! В Женевському банку! Лежать там заморожені третій рік вже. 15 млн евро! Мінус 11,5 боргових - так ще 3,5 млн евро повернуться в країну!

Ні, МінЮст боїться підписувати мирову угоду.

І це означає, що з Ваших щирих 1,2 в нас заберуть 364 млн гр по курсу на сьогодні. І ця сума буде рости з кожним днем, бо ви не дасте ці гроші одною сумою правда? –  і всі місяці рахунки будуть залишатися арештованими, і сума буде зростати, а ми будемо парализовані весь цей час», – написав Зураб Аласанія.

За словами секретаря наглядової ради НСТУ Вадима Міського,  якщо б уряд заклав додаткових 350 млн грн для НСТУ на погашення боргу, то одразу в держбюджет повернулися б 470 млн грн арештованої у Швейцарії урядової гарантії (по цій же справі з «Євроньюзом», за яку стягують гроші зараз з НСТУ).

«Це додаткових 120 млн грн в дерджбюджет на рівному місці», – зазначив Вадим Міський на своїй сторінці у фейсбуку.

Він наголосив, що бюджетні зміни, які пропонує уряд, будуть смертельними для Суспільного мовлення, оскільки існує борг в 350 млн та арештовані рахунки, які не дозволяють здійснювати жодну господарську операцію.

«Без цього боргу, звісно, компанії б вистачило для виживання 1,2 млрд, які ви пропонуєте», – звернувся Вадим Міський до Дениса Шмигаля.

Вадим Міський додав, що НСТУ у 2020 році виділила бюджет на Олімпіаду та «Євробачення» 37 млн, тобто у зв’язку зі скасуванням подій економія – 37 млн, а борг — 350 млн. При тому права на Олімпіаду були придбані у 2019 році і вони перейдуть на рахунок трансляцій перенесеної Олімпіади. Виробничі витрати — планувалися на рівні 30 млн грн.

«Права на Євробачення — це частина членських внесків в ЄМС, їх окремо ніхто не повертає. Виробничі витрати — планувалися на рівні 7 млн грн., це теж "економія"», – пояснив пан Міський.

На фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії в 2020 році в держбюджеті України було закладено 1 млрд 711 млн 516 тис. грн, що на 300 млн грн менше, ніж передбачено законом «Про суспільне телебачення і радіомовлення України».

Рахунки Суспільного залишаються під арештом через борг держави компанії «Євроньюз». У лютому Міністерство юстиції України відкрило виконавче провадження щодо стягнення із Суспільного боргу в сумі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів та 73 080 грн судового збору (станом на 27 березня це 350 млн грн) на користь акціонерного товариства «Євроньюз».

26 березня 2020 року стало відомо, що уряд України пропонує в умовах пандемії переглянути держбюджет і скоротити фінансування НГТУ на 480 млн грн (в ЗМІ також з'являлася інформація, що хочуть скоротити на 750 млн грн).

27 березня Суспільне звернулося з відкритим листом до Кабміну з проханням не зменшувати фінансування, в іншому випадку Україна може залишитися без суспільного мовника.

Медіарух закликав не знищувати Суспільне мовлення радикальним скороченням бюджету.

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України рекомендує Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України не допустити суттєвого скорочення фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України, яке спричинило б зупинку роботи каналів Суспільного мовлення.

Фото: Фейсбук-сторінка Дениса Шмигаля

Источник: stv.detector.media

2434

blog comments powered by Disqus

Телевидение


Последние Популярные Коментируют

Темы форума