Голосование




влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:



Особливості національної трансляції Євро-2012

17 декабря 2011

День фінального жеребкування Євро-2012 у Києві був багатим на новини та одкровення. Команди-учасниці дізналися своїх суперників, вболівальники – побачили офіційний м’яч турніру «Танго-12», а українським глядачам розповіли, які телеканали покажуть матчі Євро-2012.

В Україні поєдинки транслюватимуть три телеканали. «Перший Національний» і «Україна» покажуть по 15 матчів і фінал, а супутниковий канал «Футбол» - всі 31 матч. Раніше НТКУ мав ексклюзивні права на трансляцію Євро-2012. Що спонукало «Перший Національний» поділити права на трансляцію, хто коментуватиме матчі турніру на каналі та чи побачать телеглядачі футбол у HD-якості? 

Відповіді на ці запитання Інформаційний центр «Україна-2012» отримав від заступника генерального директора НТКУ Михайла Метревелі.

- Нещодавно стало відомо, що «Перший Національний» втратив статус ексклюзивного транслятора матчів Євро-2012. Що підштовхнуло НТКУ до субліцензування?

- У нас була можливість реалізувати 50% прав на проведення трансляції у прямому ефірі за умовами free-to-air (безкоштовний перегляд). І ми скористалися цим правом – надали субліцензію телеканалу «Україна», який входить до медіагрупи «Україна».

Причин для цього було декілька. Основна завдання - економія державних коштів. Також у нас були рекомендації УЄФА – забезпечити можливість вболівальникам дивитися всі матчі у прямому ефірі. Є, наприклад, період з 16 по 19 червня – коли матчі грають одночасно.

Нам вдалося 50% прав на трансляцію Євро продати за суму, яка значно більша, ніж коштує половина всієї ліцензії. Група «Україна» взяла на себе сплату левової частки всього ліцензійного платежу. В такий спосіб ми за рахунок комерційних коштів знизили навантаження на держбюджет.

Що стосується каналу «Футбол», то цей канал також входить в групу «Україна», але вони отримали права на показ 31 матчу в частині платного телебачення (pay-tv), якими НТКУ не володіла.

- Ще хтось може придбати право на pay-tv трансляцію?

- Ні. УЄФА вже затвердила всіх трансляторів Євро-2012 в Україні.

- Чому саме ТРК «Україну» ви обрали у партнери для показу матчів Євро?

- Ми були занепокоєні тим, щоб субліцензіат міг ефективно транслювати матчі Євро-2012. У нього мала бути відмінна не лише технічна база, а й творча, в тому числі у підборі коментаторів, керівників спортивного напряму. Група «Україна», як і засвідчив УЄФА, один з найсильніших гравців в частині спортивного мовлення, на одному рівні з нами.

Покриття НТКУ охоплює 98% території України, покриття «України» дещо менше – 92%. Завдяки цим двом каналам матчі Євро-2012 безкоштовно подивиться вся країна.

- Як йшли переговори про субліцензію? Чи були інші кандидати?

metreveli.jpg- Переговори були важкими та тривалими. Протягом останніх 10 місяців ми пробували домовитися з різними кандидатами. Стартові пропозиції за субліцензію були мізерними, в рази меншими навіть за половину загальної вартості ліцензії. І якщо б ситуація не змінилася, ми б, швидше за все, відмовилися ділити права. За час переговорів нашій команді вдалося приблизно на 300% підвищити початкову пропозицію вартості субліцензії.

Щодо трансляції, ми вирішили, що для зручності глядачів, буде краще показувати матчі, розділивши їх між каналами за лінійкою. Ці лінійки ми визначили жеребом. Групові зустрічі, які йтимуть о 19:00, покаже НТКУ, матчі о 21:45 - ТРК «Україна».

До того ж, «Перший Національний» закріпив за собою право ексклюзивної трансляції матчу відкриття чемпіонату 8 червня та право на матч збірної України, у разі її виходу до чвертьфіналу. А група «Україна» покаже матчі національної збірної на груповій стадії.

- Чи відомо вам, як у Польщі вирішується питання з трансляцією матчів Євро?

- Ми вивчали досвід поляків - у них також висока ліцензійна плата за права трансляції матчів. На скільки мені відомо, поки що у Польщі другого субліцензіату немає.

- Чи можна буде подивитися матчі Євро-2012 на НТКУ в інших країнах?

- Ні. Права каналу передбачають телетрансляцію тільки на території України.

- НТКУ планувала організувати глобальну промокампанію до Євро? Коли вона стартує?

- У зв’язку з новими умовами субліцензування дещо змінюються підходи УЄФА до промо. Зараз ми розробляємо плани та проекти рекламної кампанії чемпіонату, програм підтримки. Незабаром узгодимо їх з УЄФА і на початку 2012 року презентуємо.

У лютому наступного року плануємо запустити на нашому каналі програми підтримки чемпіонату. Це будуть і огляди, і спеціальні програми, які надає УЄФА, та які ми будемо самостійно робити. Під час самого турніру з 8 червня по 1 липня ми плануємо присвятити чемпіонату 60-80% всього ефірного часу.

- Які коментатори працюватимуть на Євро?

- Точно буде коментувати матчі Євро-2012 наш Андрій Столярчук. Він буде одним з трьох коментаторів, яких ми запросимо.

Зараз у нас є 10 кандидатів. Прізвища я не називатиму, оскільки нам би хотілося дізнатися побажання глядачів. Хочу, щоб вболівальники самі порадили нам кого обрати, чи, наприклад, влаштували опитування на незалежному сайті. Ми будемо уважно вивчати побажання і максимально їх врахуємо.

- Як проходить технічна модернізація каналу? Вболівальники подивляться матчі у HD-якості?

- Для того, щоб показувати матчі у високій якості, нам необхідно завершити будівництво трансляційного HD-комплексу. На сьогодні ми придбали все необхідне обладнання для ефірної апаратної та ремонтуємо приміщення для неї. Будівельні роботи мають завершити до лютого 2012 року, монтаж обладнання і тестування проведемо у березні. Плануємо, що вже у квітні канал вийде в ефір у HD-якості.

Цей трансляційний HD-комплекс дасть нам можливість мовити одразу на 4 канали - робити основну версію, міжнародну, євроньюз, який ми передаємо, та цифрову. Щойно ми запустимо цю систему, одразу зміниться графічне зображення каналу, з’являться спецефекти, додаткові яскраві титри.
 
Окрім HD-трансляції, нам необхідно і знімати у такій якості, а для цього придбати сучасні камери, монтажну апаратну. Ми щойно завершили тендер на придбання цієї апаратури. Плануємо, що наші журналісти у сюжетах зможуть передати емоції чемпіонату у високій якості.

У планах - придбання пересувної телевізійної станції, яка дозволяє транслювати масові заходи у прямому ефірі, але з цим дещо складніше.

Загалом до Євро-2012 «Перший Національний» модернізує свою технічну базу на понад 50%. Основна частина мовлення, архів, позастудійні засоби виробництва у нас будуть у HD-якості. Після чемпіонату нам залишиться модернізувати ПТС, студії для трансляцій та шоу.  

Анастасія Ніколаєва

Источник: Інформаційний центр «Україна-2012»

3302

blog comments powered by Disqus

Последние Популярные Коментируют

Темы форума