Голосование




влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:



DAB + в Європі: огляд. Прес-реліз Офісу цифрового радіо в Німеччині

06 апреля 2020

Усе більше країн Європи покладаються на стандарт DAB+ і починають впроваджувати нові цифрові програми. Там, де DAB+ уже створено, за останні місяці спектр програм значно розширився. Для слухача це означає їх більшу різноманітність, а також чіткість сигналу і його цифровий прийом. У деяких країнах частка цифрового слухання порівняно з аналоговим уже настільки висока, що там планують повністю перейти на DAB+. Норвегія відключила загальнонаціональну аналогову мережу ще у 2018 році. Радіомовлення через стандарт DAB та/або DAB+ доступне вже у 30 європейських країнах. Програми DAB+ групуються в так званих мультиплексах (MUX). Це програмні «букети», які поєднують до 16 пропозицій на одній частоті і, таким чином, економлять енергію та ресурси порівняно з FM-мовленням.

Бельгія

Після того, як DAB+ на регулярній основі запрацював у Фландрії, він також був представлений у Валлонській частині Бельгії. Програми суспільного мовника RTBF, німецькомовного бельгійського мовника (BRF) і приватного радіомовлення транслюються у цьому каналі.

У Фландрії 26% населення слухають радіо у цифровому форматі, 39% усіх нових автомобілів стандартно оснащені приймачами DAB+.
Фламандський уряд вирішив вимкнути FM через два роки після того, як 50% споживання радіо стане цифровим. У Фландрії функціонує мультиплекс VRT із 12-ма програмами і ще один мультиплекс – із 13-ма приватними радіостанціями.

 

Данія

98% населення можуть отримувати сигнал у стандарті DAB+. Майже 45% данських домогосподарств мають принаймні одне цифрове радіо. Є загальнонаціональний мультиплекс для кожного загальнодоступного радіо і приватних радіостанцій, а також 13 місцевих мультиплексів.

Чинна медійна угода Парламенту Данії передбачає, що FM-мовлення буде припинено, тільки-но частка цифрового радіоприймання сягне 50%. Зараз цей показник становить 28%.

 

Франція

Після того, як DAB+ уже розпочав роботу в мегаполісах – Парижі, Марселі, Ніцці, Ліллі, Ліоні та Страсбурзі, протягом 2020 року планується охопити понад 15 інших регіонів. Медіарегулятор CSA представив план розгортання цифрового радіомовлення до 2023 року. До цього часу DAB+ повинен бути доступний майже скрізь.

Окрім покриття регіональних мереж, CSA видав ліцензії на два національні мультиплекси. Із 2020 року вони повинні покривати столичні райони й автомобільні дороги 26-ма програмами. Разом з іншими мовниками великі французькі приватні радіогрупи «M6» («RTL», «Fun Radio», «RTL2»), «Lagardère» («Europe 1», «Virgin Radio», «RFM») та «NextRadioTV» («RMC», «BFM Radio», «BFM Business») теж бажають долучитись до мультиплексів. Суспільне радіо «France» працює в національних мультиплексах.

 

Гібралтар

На Британській заморській території суспільне радіо Гібралтару працює у мультиплексі із трьома програмами. З початку жовтня 2018 року до цього мультиплексу додалося перше приватне DAB+ радіо – «The Rock».

 

Греція

Перші мультиплекси в тестовій експлуатації зовсім нещодавно почали функціонувати в Греції. «Букет» загальною кількістю 13 програм суспільного мовника «ERA» можна почути у великих містах країни. У Салоніках приватні радіопрограми також транслюються через DAB+.

 

Великобританія

Радіоприймачі DAB+ функціонують у понад 60% британських домогосподарств. Покриття мережі охоплює близько 97% населення. У третьому кварталі 2019 року понад 56,8% британців користувалися радіо за допомогою цифрових каналів розповсюдження, а це привід для уряду розглянути терміни виходу з FM найближчим часом.

Департамент із питань ЗМІ Великої Британії також розпочав регулярні вузькотематичні консультації щодо DAB+. Великобританія хоче дозволити запуск багатьох інших комерційних і некомерційних місцевих радіостанцій. Понад 500 радіостанцій уже можна почути на острові через DAB і DAB+. Жодна інша країна не пропонує такого різноманіття цифрового радіо. У DAB + беруть участь все більше організаторів. До «LBC News», «Absolute 10» і «Magic Musicals» у 2019 році приєднались і далі приєднуються й інші національні приватні радіостанції.

 

Ірландія

На сьогодні в Ірландії радіо DAB мають + 17% громадян,  охоплення населення в мегаполісах сягає 56%.

 

Італія

DAB+ широко використовується в Італії. 83% населення вже можуть отримувати цифровий сигнал, повністю забезпечено цифровим радіо Південний Тироль. Тут суспільний мовник «RAS» почав відключати FM-передавачі на користь DAB+ з економічних причин, а також планує подальше розширення цифрової наземної мережі. Приватні радіостанції Південного Тиролю тепер можна почути майже всюди у стандарті DAB+, а також і німецькі та інші міжнародні станції.

З початку 2020 року всі нові автомобілі в Італії стандартно оснащуються приймачами DAB+. Близько 200 програм можна почути у стандарті DAB+ по всій Італії. Постійно додаються нові регіональні мультиплекси.

 

Хорватія

Зараз на значних територіях країни проходить випробування національного мультиплексу, який містить 12 радіопрограм. Хорватський суспільний мовник «HRT» входить до трьох мультиплексів із початку 2020 року.

 

Ліхтенштейн

У невеликому князівстві функціонують три мультиплекси з німецької Швейцарії. Суспільний мовник «Liechtenstein L» транслює «Radio L» у регіональному «букеті» для східної Швейцарії.

 

Люксембург

У Люксембурзі відбулися тестові трансляції у  стандарті DAB+ 2019 року. Дочірня компанія «RTL» – «Technology Broadcast Center Europe» (BCE) тепер хоче надавати в оренду зацікавленим сторонам з-за кордону функціонуючі системи мовлення в Дуделанжі та Хосінгені. Однак наразі немає планів щодо вітчизняних мультиплексів.

 

Мальта

Острівна країна є піонером у створенні мережі DAB+.  Технічне охоплення цим стандартом 100-відсоткове. 41 радіопрограма транслюється в синхронному режимі у двох національних мультиплексах.

Монако

У невеликому князівстві є два мультиплекси із загальною кількістю 16 приватних радіопрограм французькою, італійською та англійською мовами.

 

Нідерланди

У Нідерландах як приватні радіостанції, так і суспільні програми зараз охоплюють 95%. Є суспільний і приватний мультиплекси, а також ще п’ять змішаних регіональних «букетів», столичну територію охоплює оператор «MTVNL». У 2020 році має відбутися нове планування цих областей радіомовлення, передбачається створення ще одного національного мультиплексу для приватного радіо в середньостроковій перспективі. Крім того, місцеві радіостанції мають можливість випробувати DAB+ у тестовій роботі упродовж двох років.

У Нідерландах 39% населення використовують цифрові способи прослуховування радіо. 25% домогосподарств мають принаймні один пристрій DAB+, 43% всіх нових автомобілів оснащені DAB+.

 

Північна Македонія

У Північній Македонії влітку 2019 року в столичному регіоні Скоп’є було запущено мультиплекс із програмами суспільного мовлення Македонського радіо і телебачення (MR).

 

Норвегія

Норвегія – перша країна світу, яка вимкнула національні та регіональні FM-мережі. Діапазон радіостанцій стабільний: 98% слухачів залишаються вірними радіо, купують приймачі DAB+ або зараз слухають радіо через IP. 99,5% населення Норвегії можуть приймати цифрове радіо, 60% домогосподарств мають радіоприймачі DAB+. Мультиплекс наявний по всій країні. Також є сім регіональних і сім локальних мультиплексів. 108 радіопрограм можна отримати по всій Норвегії, 15 з яких доступні тільки через DAB+.

 

Австрія

В Австрії розпочав роботу національний мультиплекс, в якому зараз транслюються 10 приватних радіопрограм. У Відні працює регіональний мультиплекс із 12-ма програмами. До кінця 2021 року мають бути охоплені столиці регіонів і важливі транспортні магістралі. Заплановано загалом охопити близько 85% населення Австрії. Крім того, надалі в планах – створення регіонального мультиплексу у великих містах – таких як Лінц і Грац.

 

Польща

Цифрове радіо розширюється в Польщі із 2013 року. 56% населення вже можуть отримувати DAB+.

17 регіональних мультиплексів Польського радіо транслюють загалом 29 радіопрограм, з яких сім лише цифрові. Перші регіональні мультиплекси для приватних радіостанцій є у Варшаві та Вроцлаві. Данциг на черзі. Оператор платформи BCAST отримав відповідний дозвіл. Сьогодні рекламуються численні інші регіональні мультиплекси.

 

Румунія

П’ять суспільних програм «Societatea Română de Radiodifuziune» та приватну радіопрограму «Bucuresti FM» можна почути у DAB+ у столиці Бухаресті. Мультиплекс усе ще проходить тестову експлуатацію.

 

Швеція

Окрім мультиплексу від «Radio Sveriges Radio» (SR), яке можна почути переважно у великих містах, «Nordic Entertainment Group» (NENT) запустила національний пакет DAB+ із 13-ма приватними програмами. Такі відомі бренди радіо, як «Rix FM», «Star FM» та «Bandit Rock» належать NENT. Після старту мультиплексу в Гетеборзі та Мальме майже половина населення охоплена DAB+.

 

Швейцарія

Зараз DAB+ – це найпоширеніший стандарт розповсюдження радіопрограм у Швейцарії. Це випливає з поточного піврічного звіту, замовленого Федеральним офісом зв’язку (OFCOM) та робочою групою з питань цифрової міграції.

37% із 2800 опитаних радіослухачів використовують DAB+. Цей радіостандарт став уперше «найбільш широко використовуваною формою розповсюдження» з початку опитування 2015 року. FM перемістився на друге місце із 32 відсотками, за ним слідує інтернет-радіо із 31 відсотком. Майже сім із десяти швейцарців здебільшого використовують цифрові канали для прослуховування радіо. Ще один національний мультиплекс збільшить різноманітність програм у німецькомовній Швейцарії до 16 радіопрограм. Сьогодні у Швейцарії через DAB+ можна приймати понад 140 станцій.

Зважаючи на таку ситуацію, FM-радіо у Швейцарії має бути вимкнено не пізніше ніж кінця 2024 року. Після Норвегії Швейцарія стане другою країною, яка попрощається з аналоговим радіо. Щоб підтримати цей перехід, OFCOM розпочав інформаційну кампанію. Промоція стала активнішою із червня 2017 року, а з початку 2020 року перехід на цифрове радіо широко висвітлюється в засобах масової інформації.

 

Сербія

У Сербії майже 80% населення зараз забезпечені мультиплексом, який зараз усе ще функціонує в тестовому режимі. Асортимент складається із трьох програм суспільного мовника «Radio-Televizija Srbije» і незабаром буде розширений також і приватними радіостанціями.

 

Словаччина

Два мультиплекси від «Towercom» та «AVIS» тестово випробовуються у Словаччині. 36,1% населення нині забезпечені суспільними та приватними радіопрограмами стандарту DAB+.

 

Словенія

У колишній Югославській Республіці можна почути мультиплекс із 16-ма приватними радіопрограмами, 14 – у синхронній трансляції з FM та 2 – тільки цифрові. Обслуговуються 73% домогосподарств і 89% автомобільних доріг. 8 радіомовників із загальною кількістю 11 програм подали заявки щодо національного об’єднання «DAB+ R1».

 

Іспанія

У районах Мадрида та Барселони працюють два мультиплеки. Один – із чотирма програмами від «Radio Nacional de España» (RNE) та двома приватними радіостанціями, а другий – із сімома комерційними програмами.

Хоча досі немає національного плану введення DAB+, Іспанська автономна громада в Наваррі хоче запустити рекламу слотів для DAB+ на півночі країни. Тестові трансляції DAB+ також доступні на Коста-Дель-Соль (Марбелья) і на Канарських островах Тенеріфе та Гран-Канарія, що входять до складу Африки.

 

Чеська Республіка

У Чехії відбулося всебічне розширення мережі: суспільний мовник «Český rozhlas» (CR) зараз охоплює 80% населення за допомогою своїх програм у DAB+. До кінця 2020 року охоплення має становити навіть 95%.

Окрім «Český rozhlas», «Teleko» та «РТІ», функціонують місцеві змішані мультиплекси (державні і приватні) в 11-ти регіонах. У Празі є ще один мультиплекс із 10-ма приватними радіостанціями.

 

Туреччина

У чотирьох турецьких регіонах, у тому числі містах Анкарі та Стамбулі, працює в тестовому режимі мультиплекс державного телерадіомовлення «TRT» із 8-ма програмами. На сьогодні  охоплено 25% населення.

 

Україна

У столиці України Києві у стандарті DAB+ можна почути 4 суспільні та 10 приватних радіостанцій у регіональному мультиплексі.

 

Угорщина

У столиці Будапешті функціонує тестовий мультиплекс із 3-ма суспільними і 4-ма приватними радіопрограмами.

 

Ватикан

Ватиканське радіо «Radio Vatican» організовує роботу мультиплексу із 4-ма програмами різними мовами для більшої частини Риму.

 

Довідково: Digitalradio Büro Deutschland (Офіс цифрового радіо у Німеччині), що базується в Берліні, є спільною ініціативою асоціації Digitalradio Deutschland (ARD), Deutschlandradio, приватних радіомовників, виробників пристроїв і мережевих операторів, які поставили собі за мету створити цифрове радіо DAB+ у Німеччині. Офіс цифрового радіо у Німеччині інформує громадськість про можливості та впровадження DAB+ у Німеччині. Більше інформації про DAB+ на сайті dabplus.de.

 

  dabplus.de

Источник: www.nrada.gov.ua

7999

blog comments powered by Disqus

Радио


Последние Популярные Коментируют

Темы форума