Голосование




влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:



Нацраді пропонують почати контролювати абонентські бази провайдерів

15 декабря 2016

В умовах переходу до комерційних відносин між провайдерами і телеканалами, які вийшли зі складу універсальної програмної послуги, необхідно запровадити контроль за абонентськими базами провайдерів і почати боротьбу з явищем андерепортингу (заниження реальної кількості абонентів провайдерами).

Таку думку висловили 14 грудня декілька учасників прес-конференції «Обмеження доступу українців до центральних телеканалів: хто залишиться у виграші?», організованої ГО «Інтерньюз-Україна».

Як відомо, нині триває переговорний процес між медіагрупами і провайдерами щодо умов ретрансляції телеканалів та ціни для провайдерів з 1 січня 2017 року. У своєму ціноутворенні медіагрупи виходять з вартості пакету каналів у розрахунку на одного абонента провайдера. Але сторони нарікають на неможливість прозорого підрахунку абонентів.

«У нас немає контролю за абонентськими базами. За таких умов виходить, що більше потерпати будуть ті провайдери, які готові чесно показувати свою абонбазу, ніж ті, хто мають змоги приховати її», - зауважив медіаюрист, керівник юридичної компанії Jurimex Юрій Крайняк.

Національній раді з питань телебачення і радіомовлення слід втрутитися в ситуацію та погодити методику вимірювання абонбази, вважає голова правління Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко. Він розкритикував підхід медіагруп до вимірювання кількості абонентів провайдерів і навів такий приклад: у невеликому селищі в провайдера 600 абонентів, але медіагрупи, укладаючи з ним договір, порахували йому 1200 абонентів – мовляв, у кожному домогосподарстві є два телевізори. «У це питання має втрутитися Нацрада. Коли немає методики і моделей вимірювання абонбази – весь тягар перекладається на сервіс-провайдерів», - вважає пан Федієнко.

Директор зі стратегічного розвитку медіагрупи StarLightMedia Федір Гречанінов зауважив, що проблема андерепортингу не є новою та не повязана з проблемою реформи складу універсальної програмної послуги, що відбудеться 1 січня. «Але ми самі вважаємо, що це серйозна проблема, і ми хочемо разом з регулятором і провайдерами боротися з цим ганебним явищем. Якщо для боротьби з цим явищем треба зміни до законодавства, потрібно впровадити кримінальну відповідальність за це, ми готові підтримати», - наголосив він.

Нагадаємо, 1 січня 2017 року набуває чинності закон про зміну складу універсальної програмної послуги (УПП). Згідно з ним, до складу УПП входять телерадіопрограми ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (нині в процесі створення), парламентського телеканалу «Рада», а також місцеві та регіональні ефірні аналогові й цифрові телеканали, що мовлять у межах не більш як однієї області та не здійснюють ретрансляції програм інших мовників і не володіють іншими ліцензіями на ефірне мовлення в інших областях. Натомість загальнонаціональні комерційні телеканали вилучаються зі складу УПП та переходять до договірних відносин з провайдерами.

Наразі триває переговорний процес між телеканалами і провайдерами щодо подальших умов співпраці. Медіагрупи назвали таку вартість свого контентудля мереж платного ТБ: «1+1 медіа» і StarLightMedia – по 75 коп. з абонента за пакет усіх каналів групи; «Медіа Група Україна» – 45 коп. з абонента за пакет усіх каналів групи; Inter Media Group – 3 грн з абонента за пакет усіх каналів групи. Також у медіагруп є певні умови щодо ретрансляції їхніх каналів: продаж усіх каналів одним пакетом, а не поштучно, обов’язкове потрапляння в соціальний пакет тощо.

Не всі провайдери погоджуються з такими умовами. Відтак, у ЗМІ вже поширюються повідомлення про майбутнє відключення телеканалів провайдерами з 1 січня. Зокрема, 7 грудня одеські ЗМІ попередили глядачів про відключення центральних телеканалів із 1 січня одеськими провайдерами.

7 грудня в інтерв’ю «Детектору медіа» генеральний директор компанії «Воля» Джордж Жембері повідомив, що конкретних пропозицій від медіагруп досі не отримував і якщо домовленостей не буде досягнуто вчасно, готовий припинити ретрансляцію телеканалів, як того вимагає новоприйнятий закон.

12 грудня генеральний директор групи компаній «Тріолан» Вадим Сидоренко оголосив, що з 1 січня 2017 року «Тріолан» запроваджує абонплату за кабельне телебачення в розмірі 15 грн на місяць.

14 грудня директор провайдера «Ланет» Мар’ян Івасюк повідомив, що найближчим часом «Ланет» вимкне телеканали найбільших медіагруп, які почали вимагати від провайдерів платити їм за ретрансляцію їхнього контенту.

Источник: detector.media

1224

blog comments powered by Disqus

Телевидение


Последние Популярные Коментируют

Темы форума