Голосование




влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:



Зураб Аласанія: НСТУ щороку пропонувала уряду запровадити нову бюджетну програму «погашення заборгованості Євроньюз»

11 апреля 2020
Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України розповів, що робила компанія, щоби вирішити питання 10,5 млн євро боргу перед «Євроньюз», який їй дістався у спадок від державної телекомпанії.

28 лютого стало публічно відомо про арешт усіх рахунків Національної суспільної телерадіокомпанії України. НСТУ повідомила, що 18 лютого Міністерство юстиції України відкрило виконавче провадження щодо стягнення із Суспільного боргу в сумі 10 млн 591 тис. євро та 73 тис. грн судового збору на користь акціонерного товариства «Євроньюз».

«Співпраця колишньої державної Національної телекомпанії України з “Євроньюз” розпочалася 2010 року ще до створення Суспільного мовника. Згодом із бюджету було припинене виділення коштів на оплату ліцензійних платежів за договором про створення українськомовної версії Євроньюз”, що й спричинило появу боргу та відповідний судовий процес. Суспільний мовник отримав цей борг у спадок як правонаступник усіх прав та обов’язків колишньої державної Національної телекомпанії України, яка припинила свою діяльність», – пояснили в НСТУ.

Команда Суспільного наголосила, що неможливо створити незалежну телерадіокомпанію, якщо їй передати величезні державні борги, а відсутність допомоги з боку державних органів у вирішенні цієї проблеми призведе до повної зупинки суспільного мовлення в Україні.

Протягом березня на підтримку Суспільного висловилися в Раді Європи, Європейська мовна спілка, Офіс Ради Європи в Україні, Представництво ЄС в Україні, Посольства США, Німеччини, Великої Британії, Швеції та Японії, медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» та громадські організації, Незалежна медійна рада, Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України, організації національних спільнот та інші.

Суспільний мовник звернувся по допомогу до Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів, Міністерства культури, молоді та спорту й Міністерства юстиції. Проте все, що там пообіцяли, – це наближення видатків (з кінця року на перший квартал 2020 року) за бюджетною програмою, котра передбачена цьогоріч для телерадіокомпанії. Але у зв’язку зі зміною уряду станом на 6 квітня було наближено тільки частину необхідного фінансування. Як тільки вся необхідна сума буде перерозподілена в бюджеті НСТУ, компанія має одразу перерахувати кошти зі своїх рахунків до компанії «Євроньюз». Таким чином, із запланованого та передбаченого законом бюджету на 2020 рік Суспільний мовник недоотримає майже 300 млн грн (вони підуть на сплату боргу), реалізація річного плану діяльності телерадіокомпанії буде неможливою.

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія вже детально описував, як виник борг і до чого тут НСТУ. Однак Суспільному все одно дорікають, чому компанія досі нічого не зробила для того, щоб сплатити цей борг.

«Детектор медіа» попросив Зураба Аласанії прокоментувати, що робила компанія для того, щоби вирішити питання заборгованості перед «Євроньюз». Голова правління НСТУ відповів на запитання письмово.

– Зурабе, скільки було судових засідань, пов’язаних з позовом «Євроньюз» до Національної телекомпанії України та її правонаступника – Національної суспільної телерадіокомпанії України?

– В українських судах було проведено 19 судових засідань. Під час розгляду справи по двох колах у судах першої інстанції відбулося 10 судових засідань, у процесі апеляційного розгляду – вісім, під час розгляду в судах касаційної інстанції – два.

2015-го року акціонерне товариство «Євроньюз» (Euronews S.A.) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з державної організації «Національна телекомпанія України» (правонаступником якої є ПАТ «НСТУ») 10 591 224,48 євро простроченого ліцензійного платежу за укладеним між сторонами ліцензійним договором від 21 жовтня 2010 року.

НТКУ вважала, що укладений ліцензійний договір від 21 жовтня 2010-го підлягав визнанню недійсним, тому подала зустрічну позовну заяву в межах тієї ж справи. Але суд відмовив у її задоволенні.

17 жовтня 2016 року Господарський суд міста Києва ухвалив рішення стягнути з НТКУ з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання зазначеного рішення суду, на користь «Євроньюз» 10 591 224 євро 48 центів, що еквівалентно 251 076 179 грн 58 коп., та 73 080 грн судового збору.

НТКУ не погодилася з рішенням суду та подала апеляційну скаргу. 5 квітня 2017 року Київський апеляційний господарський суд своєю постановою залишив рішення Господарського суду міста Києва без змін.

НСТУ подала касаційну скаргу. 5 вересня 2016-го рішення було скасовано, а справу направлено на новий розгляд. Через рік, після повторного розгляду, 5 вересня 2017-го, Верховний Суд України своєю постановою остаточно залишив без змін рішення Господарського суду міста Києва та Київського апеляційного господарського суду.

– Чи зверталися ви до Кабміну за всі роки спору? Якщо так, то як на них реагував уряд, чи обіцяв погасити борг?

– 12 лютого 2015 року НТКУ (нині ПАТ «НСТУ») направила листа до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка щодо вирішення питання погашення боргу компанії перед АТ «Євроньюз». На цей лист уряд не відреагував.

18 лютого 2015-го компанія повторно направила листа до прем’єр-міністра Яценюка щодо вирішення питання погашення і знову не отримала реакції.

13 квітня та 25 квітня 2017 року компанія направила листи до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана щодо вирішення питання погашення боргу перед «Євроньюз». 18 червня 2017-го прем’єр доручив відповідальним особам спільно опрацювати порушені питання та подати узгоджені пропозиції щодо погашення боргу НСТУ перед «Євроньюз» та щодо доцільності і можливості відновлення роботи україномовної версії міжнародного каналу Euronews.

Водночас 18 травня 2017 року Європейська мовна спілка повідомила НСТУ про блокування коштів фінансової гарантії, розміщеної на її рахунку для забезпечення проведення пісенного конкурсу «Євробачення» у 2017 році. Підставою для блокування 11 592 522,50 швейцарських франків стало повідомлення Женевського Управління зі стягнення боргів (Geneva Debt Enforcement Office) за вимогою Euronews S.A., боржником якої є НСТУ.

У рамках опрацювання доручення прем’єр-міністра Гройсмана НСТУ уклала договори зі швейцарською юридичною компанією Schellenberg Wittmer Ltd, яка має висококваліфікованих спеціалістів у галузі швейцарського права, для представництва інтересів НСТУ в Женевському Управлінні зі стягнення боргів.

На виконання цього ж доручення Міністерство юстиції України було визначено відповідальним органом зі здійснення захисту інтересів держави у справі за позовом держави України до Euronews S.A. про скасування арешту (секвестру) № 17 070497 L у розмірі 11 592 522,50 швейцарських франків.

10 липня 2017-го Україна в особі Міністерства юстиції здійснила процесуальну інтервенцію у справу про арешт гарантійних коштів, що знаходилася в провадженні суду першої інстанції кантону Женеви Швейцарської Конфедерації. Мін’юст звернувся до Женевського управління зі стягнення боргів щодо усунення порушень прав держави Україна у зв’язку з арештом коштів фінансової гарантії. Одночасно НСТУ подала заяву, у якій заперечила проти стягнення коштів гарантії, посилаючись на те, що це кошти державного бюджету України та належать державі Україна.

Крім того на виконання доручення Гройсмана 7 серпня 2017-го Мін’юст затвердив Міжвідомчу робочу групу з питань, пов’язаних із захистом прав та інтересів держави у справі про повернення коштів фінансової гарантії, перерахованих для забезпечення пісенного конкурсу «Євробачення», до якої також увійшли представники НСТУ.

Таким чином, справа щодо повернення коштів фінансової гарантії для проведення пісенного конкурсу «Євробачення» до держбюджету України за участі держави Україна охоплює два паралельні провадження у відповідних судових інстанціях Швейцарії, а саме: провадження щодо зняття арешту на кошти гарантії та провадження щодо визнання права власності на кошти (права вимоги щодо повернення коштів) – revendication.

Крім того, 12 лютого 2020-го НСТУ направила лист до Кабміну, Мінфіну та Мін’юсту щодо заяви «Євроньюз» від 4 лютого 2020-го про видачу дубліката наказу Господарського суду міста Києва щодо стягнення з НСТУ в примусовому порядку боргу в розмірі 10 591 224 євро 48 центів. 18 лютого 2020 року Кабмін доручив Мінфіну, Мін’юсту, Держкомтелерадіо, Міністерству культури молоді та спорту розглянути цей лист НСТУ та поінформувати уряд.

Цього ж дня, 18 лютого, Відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції відкрив виконавче провадження щодо стягнення з НСТУ на користь «Євроньюз» боргу в розмірі 10 591 224 євро 48 центів, що еквівалентно 251 076 179 грн 58 коп., та 73 080 грн судового збору. А також постановами від 18 лютого та 20 лютого 2020 року наклав арешт на грошові кошти, які містяться на всіх рахунках телекомпанії, що призвело до повної зупинки діяльності НСТУ.

21 лютого НСТУ направила лист до Кабміну, Мінфіну, Мін’юсту та Мінкульту щодо арешту та блокування рахунків і зупинки всієї телекомпанії. Вказаний лист частково залишився без реакції.

2 березня Міністерство фінансів попросило НСТУ повідомити про причини утворення заборгованості перед «Євроньюз» та про заходи, які вживалися телекомпанією для недопущення її утворення та розірвання ліцензійного договору з «Євроньюз».

20 березня НСТУ в листі до Мінфіну надала пояснення щодо заборгованості та попросила виділити кошти з державного бюджету для погашення боргу перед «Євроньюз» у розмірі 10 591 224 євро 48 центів (еквівалентно 251 076 179 грн 58 коп.), 73 080 грн судового збору, а також 1,6 млн євро виконавчого збору, який НСТУ тепер має заплатити додатково. Станом на 4 квітня 2020 року цей лист НСТУ залишився без реакції.

– Чи брали юристи компанії участь у перемовинах у Швейцарії разом з Мін’юстом?

– Відповідно до указу Президента України № 581/2002 Міністерство юстиції було визначено органом, який відповідальний за здійснення захисту інтересів держави у справі за позовом держави України до Euronews S.A. про скасування арешту (секвестру) № 17 070497 L у розмірі 11 592 522,50 швейцарських франків.

– Чи закладали ви в проєкти бюджетів щороку цей борг?

– При формуванні проєкту бюджетного запиту на кожен наступний рік НСТУ пропонувала уряду запровадити нову бюджетну програму «погашення заборгованості Євроньюз».

Але при формуванні проєкту закону про державний бюджет Міністерство фінансів жодного разу не враховувало цю пропозицію. Тому включати заборгованість до діючого бюджету, не маючи капітальних видатків (оплата за ліцензійні угоди є капітальними видатками) НСТУ не мала підстав і можливості. Це стосується і паспорту бюджетної програми (бюджетного паспорту), який формується на підставі затверджених законом про державний бюджет обсягів.

НСТУ неодноразово просила Кабмін, Мінкульт, Мінфін, Мін’юст ініціювати внесення законодавчих змін задля повернення «Євроньюз» наявного боргу, просила врегулювати проблему і захистити інтереси держави України та НСТУ, оскільки борг не включений у видатки НСТУ.

При цьому НСТУ постійно отримувала листи від цих органів, що ПАТ «НСТУ» є самостійною юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки тощо, а організація діяльності компанії, забезпечення ефективності її роботи і процесуальна відповідальність покладається на голову правління НСТУ.

Однак НСТУ від ведення господарської діяльності отримує незначні доходи, що не дає змоги самостійно сплатити заборгованість НТКУ, яка передана НСТУ у «спадок».

Крім всього зазначеного, бюджет Суспільного у 2020 році мав би становити 1 млрд 711 млн 516 тис. грн, що на 300 млн менше, ніж передбачено в законі «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України».

Додам, що в проєкті закону № 3279 «Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”» фінансову підтримку НСТУ пропонується скоротити ще на 178 млн 310,7 тис. грн.

– Чи мали ви план на випадок, коли «Євроньюз» все ж змусить виконавчу службу стягнути борг?

– 11 березня 2020 року на засіданні утвореної Мін’юстом Міжвідомчої робочої групи оголосили, що Міністерство фінансів за зверненням Міністерства культури, молоді та спорту здійснило заходи щодо наближення помісячних обсягів видатків на березень поточного року в сумі 310 млн грн за бюджетною програмою 3802080 «Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України» – за рахунок відповідного зменшення видатків у жовтні-грудні 2020 року.

– Якщо наближення фінансування НСТУ все ж зроблять і борг стягнуть, що буде з коштами, заблокованими у Швейцарії?

– Станом на сьогодні «Євроньюз» через швейцарську та українську виконавчі системи намагається повернути собі недоотримані кошти на підставі рішення Господарського суду міста Києва від 17 жовтня 2016 року.

Існує велика ймовірність того, що на підставі дубліката наказу Господарського суду міста Києва від 24 квітня 2017-го державний виконавець стягне кошти з рахунків НСТУ.

Отже, якщо погашення заборгованості НСТУ перед компанією «Євроньюз» буде здійснене на території України за рахунок коштів боржника (НСТУ), то існує ймовірність, що кошти банківської гарантії, які наразі арештовані у Швейцарії, будуть повернуті уряду.

Подальші дії «Євроньюз» у Швейцарії неможливо передбачити. Також не існує гарантій, що компанія не вживатиме дій для подальшого арешту коштів банківської гарантії, оскільки «Євроньюз» ініціює судові справи щодо стягнення відсотків (пені).

P.S. Станом на 6 квітня 2020 року всі господарські рахунки компанії заблоковані.

Источник: detector.media

611

blog comments powered by Disqus

Телевидение


Последние Популярные Коментируют

Темы форума