Голосование




влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:



Український журналіст зняв фільм “Американська мрія”

03 ноября 2015

26 листопада у Києві у кінотеатрі “Кінопанорама” відбудеться допрем’єрний показ документальної стрічки про стиль життя у США під назвою “Американська мрія”. Автор фільму – журналіст Володимир Мула. Вартість квитка 40 грн.

Стрічка побудована на історіях людей, які свого часу покинули рідні домівки і відправилися назустріч новому і незвіданому життю. Ба більше, подорожуючи Америкою журналіст натрапляє на несподівані факти та думки, які спростовують теорію “русского мира”.

“За Союзу нам гуроторили: США – стратегічний ворог. Звучали маразматичні ідеї оточити Америку штучними островами з ядерною зброєю. Однак навіть попри це – люди втікали за океан!  У роки незалежності ми почули, що Америка організувала Оранжеву революцію, а у 2013 році – Революцію гідності! А далі – цікавіше. “Русский мир” прийшов в Україну – воювати в тому числі проти Америки. Мовляв, саме вона почала протистояння на Донбасі. А ми ж – один народ, тільки разом можемо будувати спільне майбутнє! Але, виявляється, люди не хочуть пірового “Русского мира”, не хочуть зводити кінці з кінцями, не хочуть “годувати всю Україну”! Вони банально хочуть годувати себе і стоять перед вибором: поїхати чи залишитися? – аналізує Володимир Мула, автор фільму Американська мрія.  – Слова кума-свата-брата твердять, що Америка – не така страшна, як її малює агресор.  І, може, правда, що доляри там збирають на землі, а бджоли носять мед безпосередньо на стіл? Тому кинувши за плечі жменю запитань я зібрав усі свої заощадження і фактично із дулею в кишені відправився за океан, щоб показати реальний стан речей у США очима щирих і відвертих українців та вихідців із СНД, які свого часу зробили непростий вибір і покинули Батьківщину у пошуках кращого життя. Життя, яке довелось починати спочатку. Життя у зовсім іншому світі – по нових законах і зовсім інших правилах. Життя без подань і дотацій. Життя все таки своїм коштом!”

Журналіст пробув за океаном два місяці. За цей час він подолав 15 американських штатів, 11 з яких – безпосередньо із далекобійником – своїм другом Сашком Стефанюком. Українці перетнули Америку від канадського до мексиканського кордонів, обираючи автентичні маршрути незвіданих осередків.


“Під час подорожі я постійно натрапляв на відкритих і привітних людей! Так, спершу може здатися, що вони надмірно люб’язні зі своїм Hello! How are you?, але це реально підкуповує та надихає! У Нью-Йорку таксист із Мексики зізнався, що знає з України лише Шевченка, у Каліфорнії бортпровідник United розповів, які красиві у нас дівчата, в Орегоні 5-річні дітки українських емігрантів до кісточок пройняли рідною мовою, а у Вашингтоні двоє китайців зарядили нереальним позитивом на гірському перевалі. У Айдахо менеджер у Subway елеганто пояснив, чому на вулиці тхне перегноєм, а в Монтані офіціант “витиснув”, що нічого не знає про Україну. Далі – Вайомінг, де дикі ковбої подивилися на мене так, наче у таверну увірвався слон! В Колорадо хлопчина із захопленням розповів, що збирає гроші на космічну програму, а у Канзасі мені безкоштовно принесли другого стейка, бо перший виявився so bad. У багатостраждальній Оклахомі, яка щороку потерпає від смертельних торнадо, я зустрів кремезного американця, який свого часу жив в Криму, а у Техасі божевільні хлопАки погодилися посеред хайвею у русі розповісти мені про свою “американську мрію”. Далі – мальовничий Нью-Мехіко, де добродушні індіанці не захотіли говорити на камеру, бо вона “забирає частинку їхньої душі”, а також незвичайна земля мормонів Юта, де водії автівки терпеливо почекали, поки я допишу стенд-ап. На завершення моєї подорожі у штаті Іллінойс бортпровідниця просто підійшла і дала пляшку води, коли дізналася, що у мене попереду – трансферний рейс”, – ділиться враженнями Мула.

На етапі продакшну до проекту долучилися телеведучий Микола Васильков, який виступив у ролі сценариста, Тимур Мірошниченко – у якості диктора, а також Андрій Луннік та Станістав Ткачов, які займалися монтажною частиною проекту.

“Спостерігав за проектом Володимира майже в онлайні. Спочатку по звітах у Facebook, потім – уже в готових випусках. Цей формат мені дуже близький, адже він не розважає, а показує дійсно важливі речі. Історії людей, їхні долі, плюси та мінуси кардинальних життєвих змін. Тим більше, в останні кілька років проблема мігрантів набула вже планетарного масштабу. Тож, долучитися до проекту хоча б голосом, це, мабуть, найменше, що я міг зробити”, – зазначає Тимур Мірошниченко.

Робота над фільмом тривала 6 місяців. Деякі сюжетні кадри картини були дозняті уже у Києві.

“Насправді це кіно не про еміграцію чи імміграцію. У цій роботі закладені числові координати двох типів життя, які притаманні сучасному суспільству: життя на шару і життя своїм коштом. Ми не давали оцінок, а донесли до глядача факти, цифри, свідчення, емоції. І дозволили собі зробити лише один висновок в кінці, заснований на даних, очевидність яких годі спростовувати. Цей фільм треба подивитися уважно, зосереджено, а потім сісти й подумати…”, – резюмує Микола Васильков.

Американська мрія – фільм-подорож  українського журналіста у кабіні вантажівки земляка-далекобійника 11-ма американськими штатами. Два океани, два кордони. 10 000 кілометрів доріг. 350 гігабайт відеоматеріалу. Близько ста думок і мрій людей з різними кольорами шкіри і кольором душі.

Володимир Мула – журналіст, ведучий hromadske.tv, головний редактор порталу “ТелеПростір”, продюсер проекту LiveTime. Автор циклу репортажів про Ріо-де-Жанейро,  пізнавально-розважальних циклів “Балтійськими країнами” та “Американська мрія”.

Источник: www.kinoukraine.com

1766

blog comments powered by Disqus

Кино


Последние Популярные Коментируют

Темы форума