Голосование




влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:



Нацрада оголошує конкурс на цифрове радіо в Києві та очікує на появу 14 цифрових радіостанцій

22 декабря 2017

На конкурс виставляються 14 місць у мультиплексі цифрового радіо на каналі 7D (194,064). Мультиплекс мовитиме з двох синхронних передавачів у Києві. Передавачі встановлюватиме Концерн РРТ на вулиці Дорогожицький, 10 (потужність – 2 кВт) і вулиці Саперно-Слобідській, 20 (потужність – 1 кВт).

Конкурс не має ніяких форматних обмежень, єдина вимога до програмної концепції претендентів – відсутність ретрансляції програм інших мовників.

«Ми працювали над проектом досить давно, - нагадав член Нацради Олег Черниш. – УДЦР надав висновки на синхронне мовлення двох передавачів потужністю 2 кВт на Дорогожицькій і 1 кВт на Саперно-Слобідській. Планується організація цифрового мовлення на каналі 7D. Приблизна вартість розповсюдження сигналу для мовника становитиме близько 20 тис. грн. на місяць – такою буде щомісячна плата переможців конкурсу Концерну РРТ».

Олег Черниш також запропонував колегам передбачити, щоб строк дії ліцензій переможців конкурсу становив 10 років замість 7 років (таким є традиційний строк дії ліцензій на мовлення з використанням радіочастотного ресурсу). «Це нова технологія, країна не готова до стандарту, немає достатньої кількості передавачів. Доки ми проведемо конкурс, доки Концерн РРТ поставить передавачі, доки буде організовано мовлення – ліцензіати втратять рік. Нагадаю, що коли ліцензувався Зеонбуд”, мовники рік працювали впусту, тому що не було в населення можливості приймати цей сигнал. Треба дати людям шанс реалізувати свою бізнес-модель. А так ми рубатимемо можливість зробити з радіо бізнес. Тому я пропоную термін дії ліцензії 10 років».

Член Нацради Сергій Костинський зауважив, що Нацрада попередньо дійшла консенсусу з усіма зацікавленими в проекті сторонами, що термін дії ліцензії має становити 7 років. «Цей проект не має відрізнятися від будь-якого іншого конкурсу Нацради на ФМ-частоти. І будь-який мовник за законом має право протягом року на запуск мовлення. Це великий експеримент, і семи років достатньо, щоб його реалізувати. Не треба ніяких додаткових умов», - вважає він.

Голова Нацради Юрій Артеменко підтримав термін дії 7 років, щоб не створювати прецедентів чи новацій. А відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко зауважив, що Концерн РРТ встановлюватиме лише два передавачі, тобто розгортання мережі не потребуватиме тривалого часу.

У результаті ніхто не підтримав пропозицію пана Черниша, відтак члени Нацради одноголосно вирішили оголосити конкурс і затвердили конкурсні умови, які передбачають строк дії ліцензії – 7 років.

Юрій Артеменко також зачитав лист до Нацради президента всесвітньої організації World DAB Патріка Хеннона, який привітав Україну з початком розвитку стандарту цифрового радіо DAB+ і запропонував підтримку World DAB в Україні тим, хто працює над упровадженням цифрового радіо.

На брифінгу Сергій Костинський розповів, що встановлення двох передавачів і початок мовлення радіостанцій заплановано в другій половині 2018 року. Через рік планується встановлення третього передавача в місті Бровари під Києвом.

Прогнозована зона покриття трьох передавачів:

Базова сума ліцензійного збору для мовників становить 162 тис. грн, мінімальна (якщо частка національного продукту становить понад 80%) – 113,5 тис. грн, максимальна (якщо частка іноземного продукту становить понад 30%) – 211 тис. грн. Обслуговування передавачів за прогнозованими тарифами Концерну РРТ коштуватиме мовникам близько 20 тис. грн. на місяць.

За результатами конкурсу Нацрада очікує на появу в Києві 14 цифрових радіостанцій. Наразі в Києві працює 38 радіостанцій в ФМ-діапазоні, а в резерві Нацради залишилося тільки три ФМ-частоти в Києві, які регулятор планує виставити на конкурс. Сергій Костинський прогнозує, що частина існуючих ФМ-радіостанцій увійде до мультиплексу та буде дублюватися в цифрі, але також з’являться й нові форматні радіостанції. «На нашу думку, представленість цифрових радіостанцій має бути більш різноманітною. Ми будемо надавати перевагу тим нішам і форматам, які ще не представлені в Києві», – сказав він.

Згідно з попередніми розмовами членів Нацради з радіогалуззю, в конкурсі планують брати участь Національна суспільна телерадіокомпанія України із щонайменше однією своєю радіостанцією, а також радіостанція Міністерства оборони «Армія ФМ».

Відповідаючи на запитання щодо мізерної аудиторії цифрового радіо через відсутність на ринку передавачів і високу їхню вартість Сергій Костинський сказав: «Для нас показником успішності проекту буде попит самих радіостанцій: скільки їх подасться на конкурс і скільки з них проситиме або створити ще один мультиплекс у Києві, або запровадити цифрове радіо в наступному обласному центрі. Стосовно аудиторії – на сьогодні цифрове радіо слухає 0 слухачів. Ми орієнтуємося, що протягом трьох років на ринку з’являться приймачі вартістю до 50 доларів, а також прогнозуємо, що на ринок надходитимуть автівки, оснащені цими приймачами. Ми також враховуємо, що мінімум 20 тис. автомобілів у Києві вже оснащені такими приймачами».

Сергій Костинський нагадав, що стандарт цифрового радіо DAB+ упроваджується у 20 країнах ЄС. Нещодавно Норвегія першою в Європі повністю відмовилася від ФМ-мовлення та перейшла на цифрове радіо стандарту DAB+. На черзі – Швейцарія та Данія. «Є країни, які відмовляються від цифрового радіо. Наприклад, країни Балтії. Це відбувається тому, що там небагато радіостанцій і багато вільних ФМ-частот. Але, наприклад, Чехія навпаки збільшує кількість цифрових радіостанцій», – зауважив член Нацради.

Источник: detector.media

2723

blog comments powered by Disqus

Радио


Последние Популярные Коментируют

Темы форума