Голосование




влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:



Найбільші київські інтернет-провайдери обирають корупційні схеми?

17 мая 2015

Бо вони не бажають зробити ринок прозорим

В липні 2011 року Київська міська рада прийняла рішення № 378/5765 «Про питання впорядкування діяльності суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій», згідно з яким абсолютно всі телекомунікаційні оператори столиці мали сплачувати за вхід до будинку встановлений тариф — 60 копійок за квартиру. З того часу тариф не змінювався. І от у цьому році КП «Київжитлоспецексплуатація», яке здійснює моніторинг та координацію розміщення суб’єктами господарювання телекомунікаційних мереж у житлових та нежитлових будівлях комунальної власності, ініціювало оптимізацію економічно обґрунтованих тарифів. І саме задля цього запросила до діалогу найбільших телекомунікаційних операторів столиці.

Олексій КУРПАС | «Хрещатик»

полоса

 

Рівні можливості для всіх

«Сучасні провайдери ведуть свій бізнес за рахунок використання новітніх технологій, та завдяки тому, що надають якісні та унікальні послуги своїм клієнтам,— розповів директор компанії «Українські новітні телекомунікації» Віталій Морозюк.— Ми маємо спонукати клієнтів користуватися нашими послугами, а не шукати адмінресурс. Взагалі для всіх провайдерів мають бути однакові прозорі умови роботи. В ринкових умовах не має бути монополістів з пріоритетним входом до будинків та пільговими умовами користування комунальною власністю. Сам користувач має голосувати своїми грошима за тих, кого вважає найдостойнішим. Ті, хто не можуть і не бажають працювати в умовах рівної конкуренції, віддаючи перевагу методу диктату цін та умов надання послуг кінцевому споживачу, мають залишити ринок як анахронізм». Але це позиція тих телекомоператорів, які звикли працювати ринковими методами. Наші монополісти звикли на персональні умови і, виявляється, такі оператори, як «Воля-кабель» та «Адамант» на сьогодні критикують «надвисокі тарифи на вхід до будинків, які тягарем лягають на столичних користувачів інтернет-послуг», а самі не сплатили до міського бюджету з 2011 року ні копійки! Де ж справедливість, і чому вони розказують споживачам, що оплачують якісь міфічні збори? Це вигідна позиція, прикидатись жебраками, канючити додаткові кошти у споживачів і без сорому отримувати надприбутки. Ці ж оператори в інших містах таки сплачують місцеві тарифи, які, на думку експертів, не мають такого економічного обґрунтування, як в столиці. Та й у самому Києві 80 % операторів абсолютно нормально сплачують цей тариф і готові сплачувати й більше, але хочуть рівних і прозорих можливостей для всіх. А корупційні схеми, до яких звикли монополісти, мають піти в минуле, інакше, як каже наш мер, «корупція отримає по зубах».

Голова постійної комісії Київради з питань транспорту та зв’язку Ігор Піковський: «Завдання нашої комісії насамперед у тому, щоб унеможливити протекціонізм і відсутність єдиних стандартів в роботі кабельних операторів і власників кабельних мереж. Це стосується як комунального господарства, так і об’єктів транспортної та зв’язкової інфраструктури. Досягти поставлених цілей можна тільки уніфікувавши і регламентувавши технічні рішення, організаційні підходи і тарифну політику. Враховуючи соціальну значимість і регуляторний характер прийнятих рішень, ми розуміємо, що це довгий і багатоскладовий процес, який ми маємо закінчити у вересні цього року. За нашими розрахунками, результатом уніфікації роботи на телекомунікаційному ринку додаткові надходження до бюджетів різних рівнів в 2016 році можуть скласти близько 100 мільйонів гривень».

 

 

 

Куди йдуть кошти

Начальник КП «Київжитлоспецексплуатація» Олег Котляренко: «Для розуміння всіх — влади, громадян, телеком-операторів. Працівники нашої організації зацікавлені в тому, щоб першими виявляти помилки або порушення в діяльності операторів та терміново виправляти ці помилки. Діяльність КП «КСЖЕ» щомісяця перевіряється прокуратурою, а також постійно перебуває під контролем органів МВС та Державної фінансової інспекції України. Наше завдання — за рахунок зібраних коштів допомагати міському бюджету проводити ремонтні роботи в столичних будинках, вивільняючи бюджетні кошти на інші, більш нагальні соціальні потреби, особливо в важких економічних умовах. Ті компанії, які намагаються розгорнути пропагандистську хвилю заради того, щоб отримати якомога більший прибуток, наразі поводять себе, м’яко кажучи, «політично незріло». Зараз вся країна, весь Київ в єдиному пориві відмовляються від старих корупційних схем і роблять усе для того, щоб наповнювати місцевий бюджет. А ті, хто залишається осторонь, хто віддає перевагу старим схемам, навряд чи допомагає нашій державі розпрощатися з кримінальним минулим».

І дійсно, на сьогодні команда мера Києва намагається зробити діяльність всіх столичних підприємств надпрозорою задля того, щоб мешканці міста нарешті повірили владі. В ситуації з суперечками між КП «Київжитлоспецексплуатація» та телеком-провайдерами все достатньо зрозуміло. За майже 24 роки незалежності вперше розроблено уніфіковані умови для користування провайдерами житловими будинками, бо на сьогодні їх (провайдерів) непрофесійні дії та відверта економія на виконанні технічних умов нанесли бюджету столиці багатомільйонні збитки, які поки що відшкодовано лише на невеличку частку (по підрахункам експертів, у кращому разі на 35 %). Для того, щоб в майбутньому збитки столичному бюджету не було завдано, і запроваджується уніфікація умов та правил користування приміщеннями. Тариф, який буде введено в дію після загальних консультацій, передбачатиме три найважливіші складові:

— Компенсація за завдання шкоди комунальній власності;
— Фінансування основних робіт експлуатаційним органом;
— Інвестиційна складова.


Київ чи не вперше отримав шанс здобути абсолютно прозорий ринок послуг телеком-провайдерів, і місцева влада вже не піде на кримінальну угоду з «бізнесменами із минулого». І головне, щоб і суспільство це зрозуміло і підтримало

Источник: kreschatic.kiev.ua

1618

blog comments powered by Disqus

Телекоммуникации


Последние Популярные Коментируют

Темы форума